сряда, 16 юни 2010 г.

Цветове създаващи уют в дома и внасящи успокоение

Цветовете, съзнателно или не, отразяват нешо много лично. То е проява на личността, която събира като във фокус интелектуалната, емоционалната и физическата нагласа, включително неприемането или предпочитането на дадена обстановка. В всеки един момент средата трябва да действа стимулиращо, уравновесяващо или успокояващо.

На всеки от нас се е случвало пристъпвайки в нечии дом за първи път да остане очарован и да поиска този дом тутакси да стане негов или пък да попадне в обстановка предизвикваща недоумение и желание час по-скоро да излезе от него. Това е така поради личното ни предпочитание към даден цвят, което е свързано и с чувствата, които поражда той, а именно:



Жълто - то пронизва дома като слънчев лъч и пречиства атмосферата. Обстановката в този цвят говори за притежаващия я, че е човек с положително мислене, търсещ уют и топлина. Предизвиква топлина, движение, бодрост и приятелско отношение. С този цвят съветът е да се внимава, защото прекомерното му натрапчиво използване може да предизвика раздразнение.








Червено -в дома той е весел игрив цвят. Присъщо му е вълнуващо, властно и енергично излъчв ане, чрез което се внася успокоение.Червеният цвят се асоциира с жизнената енергия, увереността в себе си, смелостта, волята и откровенността.








Синьо - това е цвят на потапяне в усещане на свобода и безграничност. То изразява ведрост, вглъбяване, потребност от свой кът. Успокояващ и релаксиращ цвят, основен цвят за фън шуй, цвят, който въздейства върху любовта, здравето и почивката.









Оранжево - създава богатство, земно чувствено усещане, което съчетава усещане за сигурност с известно безгрижие. Много хора комбинират оранжево и жълто, за да им е леко на душата и да не се чувстват сковани. Цветът на концентрацията, на организираността и целенасоченост.







Зелено - връща ни към "естественото състояние на нещата", изразява търсене на плодотворност и хармония с природата. В дома то предлага спокойствие, щедрост и елегантност. Зеленото ни помага да се отпуснем, да успокоим нервната си система. Помага ни да постигнем взаиморазбирателство, хармония със самите себе си.








Виолетово - Действа като щит и защита. Акцентите в този цвят действат като творчески подтик и дълбоко прозрение. В дома означава демонстрация на сила. С въздействие върху физическото и душевно здраве, във Фън Шуй се асоциира с духовното извисяване.










Няма коментари:

Публикуване на коментар